Recensie: Burnt (2015)

Burnt_PosterDe hedendaagse Londense keuken. Wat komt hier allemaal bij kijken? Niet alleen het voedsel staat te koken, het is ook één grote broeipot van chefs, souschefs, bediening en keukenpersoneel. Verder heb je de ‘gauw-op-zijn-teentjes-getrapte’ sterrenkok Adam Jones. Het motto ‘lang leven de lol’ is voor hem zeker van toepassing. Wanneer het allemaal even niet zoals gepland gaat, schroomt hij niet om ludieke acties te verzinnen. Hij scheldt zijn personeel uit als een ware Gordon Ramsay. Toch ziet zijn personeel een waar voorbeeld in hem, ze blijven leergierig. Nee, in de Londonse sterrenkeuken is het bereiden van eten zeker niet zo simpel als het koken van een maaltijdbox zoals wij hier gewend zijn…

Niet vernieuwend

We zien in Burnt niet direct een vernieuwend plot; een succesvolle arbeider die crasht door de drank, drugs en rock-en-roll. De film kent geen verassende wendingen, ondanks dat Bradley Cooper een uitstekend optreden verzorgt.

Bradley Cooper in Burnt

Ondanks verspreide meningen over zijn prestatie in de film, laat Bradley Cooper in Burnt volgens ons wederom zien wat hij waard is. We kennen hem natuurlijk van zijn hoofdrol in de kaskraker Limitless en de onlangs uitgekomen American Sniper. In deze film laat hij zien dat zijn repertoire zeer breed is.

Illustratie van de stressvolle keukens

Ondanks dat het idee van de film niet vernieuwend is, geeft Burnt een accuraat beeld van de stressvolle sterrenkeukens. We zien een ‘Gordon Ramsey’ die volledig zijn personeel zwart kan maken, maar toch op een bepaalde manier positief respect af kan dwingen.

De illustratie van de hedendaagse sterrenkeuken is natuurlijk al vaker weergegeven in culinaire films, toch verrast Burnt ons door het totaalplaatje. Bradley Cooper lijkt volledig in zijn rol te passen en brengt alle stressmomenten die bij zo’n belangrijke functie horen goed tot hun recht.

Wij beoordelen de film Burnt met een 7,8!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *